Honlapunk, cookie-kat használ a felhasználóbarát megjelenés érdekében. Elfogadom
Menü

"NŐK és a kencék" Tényleg nagy árat fizetünk a szépségért?!

Laurencsik Zsuzsanna
"NŐK és a kencék" Tényleg nagy árat fizetünk a szépségért?!

"NŐK és a kencék" Tényleg nagy árat fizetünk a szépségért?!

 

A nem természetes kozmetikumok alapanyagai, hatóanyagai, konzerválószerei, detergens, színező- és illatosító anyagai, valamint a gyártás során beléjük kerülő szennyező anyagok egyaránt okozhatnak nemkívánatos bőrtüneteket.

A nemkívánatos tüneteket tekintjük a kozmetikai készítmények mellékhatásainak.

Így közel a negyvenhez elmondhatom, hogy túl vagyok jó pár meggondolatlan,  heves döntésen és jó pár doboz allergént tartalmazó púderen, rúzson, szempillafestéken, tusfürdőn, szemhéjfestéken.... És megfizettem az árát! Ha tehetném és visszaforgatnám az idő kerekét akkor már tinédzser koromban odafigyeltem volna a természetes összetevőket tartalmazó, nem allergizáló vegyszermentes kozmetikumokra. Azonban akkor ez  még gyerekcipőben járt és édesanyám sem tudta, hogy az amit tesz halálos bűn bőre ellen. Így nem volt kitől tanulnom csak a saját magam kárán. Ezért szeretném ha eljutnának soraim hozzátok, hogy figyeljetek oda a kozmetikumaitokra, arra, hogy mit használtok  hiszen bőrünk az első védelmi és egyben a legnagyobb védekező szervünk.

A kozmetikai készítmények leggyakoribb mellékhatásai:

  • túlérzékenyítő (allergizáló)
  • bőrizgató (irritáló)
  • fényérzékenyítő

Reakciók

A szervezet belső ellenállóságának, épségének fenntartására kialakult védekező rendszer az immunrendszer.

Feladata a szervezetbe került káros anyagok közömbösítése, lebontása hatástalanítása. Az immunrendszer a vérben keringő fehérvérsejtek, a nyirokcsomók, a csecsemőmirigy, de a lép és a csontvelő is ellát immun feladatokat.

Az allergia kórósan fokozott reakciót jelent.. Az allergiás reakciót kiváltó anyagot allergénnek nevezzük. Amikor a szervezet először találkozik az allergénnel, még nincs felkészülve az ellenanyag-termelésre, így nem alakulnak ki allergiás tünetek. A második találkozásnál viszont már súlyos allergiás reakciók jöhetnek létre. Az allergiás reakciók általában az az allergén behatolási helyén jönnek létre. Ilyen lehet a tápcsatorna ahol a fehérjetartalmú ételek, szájon át alkalmazott gyógyszerek csalánkiütést, hasmenést okozhatnak. Légutak, a szem és bőr ahol a kozmetikumok, kenőcsök kontakt ekcémát is okozhatnak.

A kozmetikumokban előforduló leggyakoribb allergének:

Benzoesav és származékai jó konzerválószerek viszonylag ritkán okoznak allergiát.

Színezőanyagok A kozmetikumok színezésére rendeletileg engedélyezett élelmiszer- és kozmetikai színezőanyagokat, festékeket használják. Leggyakrabban a rúzsok és krémpúderek színezékei okoznak ekcémát. A PPD vagy parafenilén-diamid a szempillafestékek, hajfestékek színezője. Allergizáló hatása régóta ismert. Erős allergén. Szemhéjödémát, kötőhártya gyulladást okozhatnak..

Formaldehid: Nem természetes alapanyagokból készült szappanok, dezodorok, hajlakkok, hajimpregnálók tartalmazhatják. Arckrémek tartósítására is alkalmazzák. Erős allergén.

Furokumarin: Sokféle növényben megtalálható fényérzkényítő anyag. Allergiás reakciót csak napfénnyel együtt okoz.

Hexaklorofén: Fertőtlenítő- és konzerválószer. Szappanok, arcvizek, borotvahabok tartalmazhatják. Erős allergén fototoxikus és irritáló hatású.

Higany: Vegyületeit tartósító ill. halványító hatásuk miatt használják kozmetikumokban. Allergiát okozhat.

Kátrányszármazékok: Fontos illatanyagok parfümök, dezodorok, szappanok gyártásához használják. Gyakori allergének.

Kolofónium: A szőrtelenítő gyanta egyik fő alkotóeleme. Hajlakkok , körömlakkok, szappanok is tartalmazhatják. Gyakran allergizál.

Króm, kobalt nikkel: A fémallergiában általában mindháromra kialakul a túlérzékenység. Kobalt a kék szemhéjfestékben, króm, nikkel a detergensekben pl.: nátrium –lauril-szulfátban található. A detergensek gyártása során szennyeződésként fémnyomok kerülnek az anyagba. Ezért fémérzékeny egyénekena különböző emulziók is ekcémát okozhatnak.

Perubalzsam: Hámosító és fertőtlenítő hatása miatt kedvelt alkotórésze volt bőrgyógyászati kenőcsöknek is. Illatanyagát számos kozmetikai termékben alkalmazzák. Erős allergén.. Perubalzsam esetén kerülni kell a az illatos szappanok, fürdősók, habfürdők, samponok arckrémek, illatosított sminkszerek, kölnivizek használatát. A allergiás bőrtünetek illatos fűszerekkel pl.: vaníliával és fahéjjal készült ételek, italok fogyasztása után is kialakulhatnak!

Propolisz: Az utóbbi években lett nagyon népszerű.A propolisz gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatása régóta ismert. Igen erős allergén ezért meg kell fontolni alkalmazását.

Soroljam még tovább? Kíváncsi lettél? Iratkozz fel hírlevelünkre ahol hasznos tanácsokkal, tippekkel, összetevők listájával gazdagodhatsz.

Olvass tovább: 38 gyilkos elem

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog

Keresés