Honlapunk, cookie-kat használ a felhasználóbarát megjelenés érdekében. Elfogadom
Menü

A te bőrödnek milyen a pH értéke? Tudod? És vajon miért is fontos az neked?

2015. 09. 06. 17:02:34
A te bőrödnek milyen a pH értéke? Tudod? És vajon miért is fontos az neked?

Hallottátok biztosan azt a kifejezést pH semleges.

Ezt a kozmetikai ipar előszeretettel használja, amikor nem akar „mellé” lőni.

( Egy kis ismétlés iskolából Ph7 alatt a kémhatás savas e felett lúgos)

Lényegében tulajdonképpen a bőrnek, mivel egy szilárd felület nincs Ph-ja. illetve mégis.

A bőr Ph értéke valójában a bőrt védő savköpenyre utal, ami a bőr felszínén található ez a hidrolipid filmréteg.  A savköpeny egy vékony réteg, amelynek életkoronként is változik a pH-ja.  A felnőtt ember bőrének Ph-ja 4,5-6,2 között van tehát savas. Ez a savas pH aktiválja azokat az enzimeket, amelyek felelősek a felhám lipidjeinek előállításáért, és ez a kémhatás szükséges ahhoz, hogy a bőr védőfunkciója is tökéletesen működjön.

A savas pH képes elősegíteni a védelmi rendszer regenerálódását mechanikai (vágások, horzsolások, égések) vagy kémiai behatás okozta sérülést követően is, továbbá segíti az elhalt bőrsejtek eltávolításának folyamatait, és a mikroorganizmusok elleni hatékony védekezőképesség is a bőrfelszín savas pH-ján múlik. 

A leendő újszülöttek a mami pocakjában 8 pH val rendelkeznek. A csecsemők bőrének szarurétege, valamint az egész hám is vékonyabb. A hám és kötőszövet kapcsolata is lazább. Az irha alapállománya nedvdúsabb, kevesebb rostot tartalmaz. A faggyúképzés is sokkal gyengébb. A vékony hám, az elégtelen bőrfelszíni lipid nem véd eléggé a gennykeltő baktériumoktól.
Felnőtteknek készülő szappanok, habfürdők túlzottan zsírtalanítanak, ezért helyettük csak zsíros baba natúr szappant használjunk vagy tiszta vizet. A fürdetés ne tartson sokáig, mert kiszárad az érzékeny bőr.


A kisbabák és gyermekek bőrének pH értéke már közelít a 7-hez, ami már majdnem súrolja  a lúgos hatást ez csak serdülőkorban változik meg és tolódik el a felnőttekre jellemző savas azaz átlagosan 6,5 pH-ra.

Ebből természetesen következik, hogy a kisbabák (egy éves kor fölött) és gyermekek bőrére az enyhén lúgos natúr szappan megfelelő lehet. Nagyon fontos tudni, hogy a természetes natúr szappanban az alkáli só savas formában van jelen természetes glicerinnel együtt. Éppen ezért nem baj ha lúgos szappannal fürdesz!
 

Mindezek ellenére sok hagyományos régen „jól bevált” babaápolási termék tartalmaz olyan összetevőket, amelyek nem kímélik az apróságok bőrét – és egész szervezetét. Ezek közé tartoznak a szulfát alapú felületaktív anyagok, az irritáló hatású illatanyagok, egyes tartósítószerek és a szintetikus színezőanyagok.

Fordíts, figyelmet arra mit vásárolsz meg a boltokban. Nem feltétlen számít az, hogy milyen Ph-jú az adott termék, de ügyelj az alábbiakra:

 • Csecsemők bőre inkább lúgos, fürdesd inkább vízben feloldott organikus bio sheavajjal, vagy mandulaolajjal és ne szappannal.
 • Kisbabádat ajánlott 1 éves kor felett nyugodtan fürdetheted nagy százalékban kb 10-20 %- ban el nem szappanosított jótékony hatású tápláló olajat tartalmazó natúr szappannal. 
 • Ügyelj arra, hogy ezek a natúr szappanok csak természetes összetevőket és bőrbarát alapanyagokat tartalmazzanak
 • A fürdés ne tartson tovább sem felnőtteknél sem gyermekeknél, 15 percnél. Ennyi idő alatt a meleg víz még nem oldja meg  a bőr felső lipid rétegét és nem oldja a zsírt káros mértékig.
 • Fürdés után ne dörzsöd a bőröd csak gyengéden itasd fel a vizet.

Néhány összetevő, amiktől óvakodj! Súlyos allergiát,ekcémát, rákot is okozhatnak!

 • Semmiféleképpen ne válassz olyan összetevőket is tartalmazó szappant -még natúrnak nevezett szappan sem! -vagy tisztálkodót, amelyekben az alábbiak szerepelnek az összetevőknél:
 • mint az antibakteriális tisztítószerek: Triclosan, Benzethonium chloride
 • ásványi olajak: Mineral oil, Paraffinum liquidum , Paraffin oil, Petrolatum
 • Ph érték beállítására: Diethanolamine/Triethanolamine
 • Tartósítószerek úgymint a Parabének: methylparaben, ethylparaben, propylparaben, butylparaben, isobutylparaben, formaldehidet felszabadító anyagok:DMDM hydantoin, Diazilidinyl urea, Imidazalidol, urea, Sodium hydroxymethyglycinate, Quaternium-15, 2-Bromo-2-nitropropane-1,3-diol
 • Emulgeálók: polyethyelene glycol, PEG-…
 • Mosószer: Sodium Laureth Sulfate
 • Szintetikus töltelékanyag: Propylene glycol
 • Szintetikus színezékek: E102 tartrazin vagy C.I. 19140
 • Szintetikus illatanyagok: fragrance, parfum

Szeretnél még több hasonló témájú levelet kapni? Iratkozz fel hírlevelünkre és nem fogsz lemaradni legújabb szakértői cikkünkről. Kattints a képre:

hírlevél feliratkozás natúr szappan

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog

Keresés