Honlapunk, cookie-kat használ a felhasználóbarát megjelenés érdekében. Elfogadom
Menü

Mi a baj a kakaóvajjal?

Laurencsik Zsuzsanna

A kakaóvajjal csak egy baj van. Az, hogy nincs benne sheavaj :-)

Avagy a kakaóvaj dicsérete

Miből lesz a kakaóvaj, amely számos kozmetikai termék és kozmetikum összetevője és nem mellesleg a csokoládékészítés fő alapanyaga?

Nemrég beszámoltam arról, hogy a tavaszi nagytakarítás során végre -2 év után- rá tudtam magam arra venni, hogy teljesen megszabaduljak a szintetikus, vegyszerektől hemzsegő méreganyagokat tartalmazó naptejeinktől. 

A kérdés csupán az volt, hogy most akkor mivel pótoljam a napozó szereinket?  Szocialista gyermekként anno nem sok választási lehetőségem volt :-) Édesanyám még csak a kakaóvajat ismerte bocsánat és a bronz olajt, amit én nem használhattam, mert elég fehér bőrű vagyok. Akkor nem sokat törődtem, hogy mi ez a kakaóvaj nevű anyag csak az bosszantott, hogy ha hűvös volt nehezen olvadt meg, viszont ha meleg volt úgy kifolyt a táskában és mindenemet összezsírozta, amíg leértem a strandra. Tinédzserként mikor már egyedül jártam „menőzni” a strandra viszont nagyon jó szolgálatot tett ez a finom illatú termék, hiszen megúsztam jó pár leégést és mélybarna ragyogó színem lett. Titokban kipróbáltam a bronz olajt is, de annak csúnya vége lett :-)

Járjuk körbe ezt az ennivaló növényt miben is rejlik jótékony hatása,
mely a bőrödnek kívül és belül is jó

 

Kakaóvaj termesztéshez ahhoz, hogy nagyon jó minőségű kakaóvaj alapanyagot kaphassunk, olyan területeket választanak, ahol legalább 1000 és 1500 mm közötti az évi csapadék mennyisége. Ez elsősorban az egyenlítő környékére korlátozódik. A kakaó gyümölcsei általában öt hónap alatt érik el a megfelelő érettségi fokot.

A kakaóbabot évente kétszer szüretelik az őszi (októbertől) szüret termése adja a nagyobb mennyiséget és magasabb minőséget, a második kisebb és kevésbé minőségi termést a júliusi szüret adja. A kakaóbabot ezt követően válogatják, tisztítják és fermentálják, azaz egy pár napig erjedni hagyják. A szárítás során, amely történhet napon, vagy izzó rácson, vegyszermentesen fertőtlenítik a kakaóbabot. A bab héjának eltávolítása után a következő lépésben a babot aprítják, így készül a kakaó nibs, vagy kakaótöret. Ez a töret kerül pörkölésre, amely során kiszárítják és megkapja a csokoládéra oly jellemző illatot és aromát.

 

A megpörkölt kakaótöretet őrlik először durvára, majd egyre finomabb szemcseméretre. Az őrlés közben keletkező hő hatására a kakaóvaj kiolvad és egy folyékony massza, a kakaómassza keletkezik. A kakaómasszát tovább kezelik egy szitalyukú hengerben nagynyomással préselve így külön válik a folyékony kakaóvaj, amely a kakaóbabnak akár 54%-át adja, és a hengerben megmarad egy mély, sötétbarna kakaópogácsa, amelyet finom porrá őrölve kapjuk a kakaóport.

 

kakaóvaj

 

Kakaófa fajták

 

Alapvetően 4 faját különböztetünk meg mely termesztési helyei szerint a következőek:

Criollo kakaófajta: őshazája Mexikó.

Fortastero kakaófajta: őshazája az Amazonas viszont a legelterjedtebb a világon, de a közép afrikai régióban termesztik a legnagyobb mennyiségben.

A harmadik kakaófajta az arriba nacional amely Ecuadorból származik .

A Dorkaszappanok Csupacsoki kecsketejes szappanjai is Ecuadori kakaóvajból készülnek

A negyedik fajta a trinitario, amely a criollo és a forastero fajták keresztezéséből alakult ki. Őshazája a karibi térségben található Trinidiad

 

 

A kakaó egészségügyi hatásai és jótékony hatása a bőrre

Magnézium, foszfor, rostok, Alkaloidok, polifenolok, flavonoidok, zsírsavak mint a sztearinsav, palmitinsav, olajsav, linolsav mind–mind értékes összetevői a kakaószemnek.

"Sehol másutt a természetben nincs annyi értékes tápanyag olyan kis helyen felhalmozva, mint a kakaóbabszemekben." Alexander von Humboldt

Pontosan, amiért ilyen gazdag értékes tápanyagban az egyik legkiválóbb bőrápoló tulajdonságokkal rendelkező kozmetikai alapanyag. A kakaóvaj számtalan kozmetikai készítményben megtalálható: testápoló krémek, tusfürdők, kézkrémek, pakolások, szappanok, ajakbalzsamok, samponok hatóanyagaként.
Csökkenti a bőr kiszáradását és javítja annak rugalmasságát - lassítja öregedését: szobahőmérsékleten szilárd, de könnyen elolvad a bőrrel érintkezve.


Nagyrészt sztearinsavat, olajsavat, palmitinsavat és linolsavat tartalmaz. Emellett karotinoidok is találhatók benne - amitől napozáskor szép barna bőrt eredményez. A kakaóvaj növényi napvédőként is funkcionál, fényvédő hatása kb.6 faktorszámnak felel meg.


A kakaóbab mintegy 8-13%-át a növényi hatóanyagok egyik természetes sejtvédő, ún. antioxidáns hatású csoportját alkotó polifenolok teszik ki.  A bőrbe masszírozva a kakaóvaj segíthet a stressz feloldásában, erősíti az immunrendszert, és még a rák megelőzésére is alkalmas. A polifenolok megakadályozzák a szabad gyökök kialakulását és nyugtatják az irritált bőrt.

Dorkaszappanok Csupacsoki kecsketejes szappanjai is Ecuadori kakaóvajból készülnek

 

A kakaóvaj és a bőr

A bőr alapvetően három fő rétegből áll: felső rétege a felhám, ahová maga a kakaóvaj is képes behatolni. Azonban a kakaóvaj a bőr középső hámrétegét is elérheti. Nagyon hatásos a száraz bőr gyógyítására. ez a természetes hidratáló nagyszerűen puhítja a bőrt.

Hihetetlenül nagy mennyiségben tartalmaz E-vitamint, ami rendkívül előnyös a bőr számára. Az E-vitamin bizonyítottan segíti a bőr megújulását . A kakaóvaj egy nagyszerű antioxidáns. Az antioxidánsokról pedig tudjuk, hogy megvédik a bőrsejteket a szabad gyökök és a méreganyagok pusztító hatásaival szemben, melyek sejtszinten károsítanák a szöveteket. Az antioxidáns tulajdonsága a kakaóvaj számára konzerválóként is működik, így hosszú ideig eltartható ez az értékes anyag.

                                        

 

A kakaóvaj képes megszüntetni a stírákat és az egyéb hegeket is. Sokan tapasztalták már,hogy a kakaóvaj milyen gyorsan meggyógyítja a hegeket. Még a plasztikai sebészek is tanácsolják a betegeiknek a kakaóvajat a műtéti hegek gyógyításához. Rengeteg tapasztalat igazolja a kakaóvaj efféle regeneráló tulajdonságait. Sok ember már néhány nap után látványos javulást vél felfedezni bőrhibáiban.

Tiszta kakaóvaj tartalmú kencénk a Csupa Csoki Bence Kence Testvaj 100% vegán, natúr, állatokon nem tesztelt és illóolaj mentes. Ettől függetlenül ennivalóan harapnivaló csokoládé illata van. Hiszen teljesen organikus azaz nagyon kis alacsony hőfokon hevítjük így a bőrre gyakorolt jótékony hatását is megőrzi. Sajnos a kakaóvaj egyik rossz tulajdonsága, hogy szoba hőmérsékleten nagyon kemény így a tégelyből kiszedni kijózanítóan nagy kihívás. Viszont ha adhatok egy tippet, melegítsd meg egy hajszárítóval, vagy csak -persze télen- tedd a radiátorra- és már kenheted is Attól ne félj, hogy megromlik az állandó felolvasztástól, nyugodj meg nem fog.

A kakaóvaj különleges zsírsav-összetételű alapanyag, 55-70%-ban telített zsírsavakat, palmitinsavat, és sztearinsavat tartalmaz. Ebből fakadóan a bőrön nehezebben oszlatható el és nehezebben is szívódik fel. Kiváló emolliens komponens amely a bőrfelszínen finom, vékony bevonatot képezve csökkenti a vízvesztést, hidratáló bőrpuhító tulajdonságú. Védi a bőrt a külső behatásoktól, csökkenti a gyulladások, irritációk kialakulásának valószínűségét, bőrnyugtató hatású.

 

Kiváló tápláló vissza zsírzó összetevő a száraz, viszkető irritált, allergiás, érzékeny bőr ápolásában. Ápoló hatásában kissé alacsony fitoszterol és tokoferol tartalma is hozzájárul. Filmképző hatása miatt kissé nehezíti a faggyú kiürülését eltömítheti a pórusokat, zsírosabb bőr esetén komedogén hatású lehet.

A kakaóvaj a telített zsírsavak mellett 30-40 % olajsavat is tartalmaz. Az olajsav a bőrbe jobban felszívódik a lipid barriert regenerálva, erősítve maga is hidratáló hatású. Ugyanakkor fokozza a penetrációt a zsíroldékony anyagok felszívódását.

Szóval így a cikk végére marad a kakaóvaj, amelyet sheavajjal fogok majd ötvözni. Te hogy döntöttél kipróbálod?

Olvass tovább ez is érdekelhet >>

Jobbak egyáltalán a natúr kozmetikumok?

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog