Honlapunk, cookie-kat használ a felhasználóbarát megjelenés érdekében. Elfogadom
Menü

"Micsoda luxus"

Laurencsik Zsuzsanna
2015. 04. 01. 00:00:00
"Micsoda luxus"

Micsoda luxus! Ehető zsírok és olajok szappanok alapanyagaként?

Ne engedj meg magadnak kevesebbet, a bőrödről van szó!

Gondolhatnád, hogy viccelek, de nem, olvasd tovább…

 

Nem is tudom mikor döntöttem végleg amellett, hogy szappant szeretnék főzni. Megértem rá… mint egy jó szappan.

Egyre több és jobb tulajdonsága került elő a használata közben és mögé akartam nézni a dolgoknak. Vajon tényleg segíthet a szappan a lányom ekcémás bőrének tüneteinek enyhítésében? És tényleg.

A szappan minősége elsősorban a különféle zsírok, olajok kombinációjától függ. Meg kell ismernünk a különféle összetevőket és meg kell tanulnunk kombinálni őket a szerint, hogy milyen tulajdonságukat szeretnénk kihasználni, illetve hogy a szappant milyen fő tulajdonságokkal szeretnénk felruházni.

A szappan bőrápoló tulajdonságainak befolyásolására érdemes a felhasználható zsiradékok tulajdonságait megvizsgálni.  Személy szerint mielőtt bármilyen szappant készítettem is el, előtte alaposan tanulmányoztam az alapanyagok bőrre gyakorolt tulajdonságait. Mindenképpen figyelembe kell venni, hogy ezek a tulajdonságok, amelyek a zsiradék szobahőmérsékletű halmazállapotára vonatkoznak, a szappanosodás folyamán megváltozhatnak!

Ez a kis cikk nem elég ahhoz, hogy az összes szappanhoz felhasználható zsiradékról és olajról beszámoljak nektek, melyek a bőrre élettanilag fontos hatással rendelkeznek, viszont nem akarlak benneteket megfosztani a tudástól így több cikken keresztül is mesélek a jótékony hatásukról.

Egy gazdag és tápláló szappan ereje az egymással jól kombinált zsírokban rejlik. Megjegyezném a kiváló minőségű szappanokat is el lehet rontani, ha szintetikus olajokat adunk hozzá, mint a bolti szappanoknál, illetve sűrítő és emulgeáló szereket használnak a szappan állagának javítására.

Mivel elvárás, hogy jól habozzon, természetesen felületaktív anyagokat adnak a masszához így nem csak allergén, de rákkeltő anyagok is jutnak a bőr felszínére! Soroljam, tovább mennyi mindennel el lehet rontani a szappant? Inkább majd egy másik cikksorozatban.

Most pedig a zsírokról, olajokról részletesen:

Bázis olajok és zsírok a szappanjaim alapját képezik, ehhez kapcsolódik majd tápláló olajok, melyek együttesen alkotnak egy gazdag és bőrtápláló szappant!

Állati zsírok: Általában nincsenek különösebb bőrápoló tulajdonsága, de gyönyörű fehérséget és finom krémes habot biztosítanak. Személy szerint nemrég készítettem egy szappant disznózsír felhasználásával. Kiegészítettem egy másik bázis olajjal, a kókuszolajjal valamint olyan értékes tápláló barackmagolajjal, szőlőmag olajjal és mandulaolajjal. Mivel hamarosan itt a karácsony kellemes fahéj és szegfűszeg illóolajjal illatosítottam. Csodálatos lett már külalakra is! Az illata pedig ellenállhatatlan. A család férfitagjai körében nagy sikert aratott!

Folytatás… hamarosan!

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog

Keresés