Honlapunk, cookie-kat használ a felhasználóbarát megjelenés érdekében. Elfogadom
Menü

Nem érted, Most kell cselekedni

Laurencsik Zsuzsanna

 

Aznap amikor reggel belenézel a tükörbe és szembesülsz azzal, hogy egy életen át használtál szintetikus, kőolaj származékokkal, parabénekkel szennyezett kozmetikumokat és most a "JUTALMAD" a felpuffadt szemhéjak, arc és a viszkető, fájdalmasan hámló bőr?

 

Már nincs erőd keresgélni csak elrohansz az orvoshoz és feliratod a legújabb, gyógyszercégek által "kifejlesztett" szuper szteroidos kenőcsöt ami 1 nap alatt elmulasztja a fájdalmat....és a kör kezdődik előröl, ha nem használod, mert ehhez bizony hozzászokik a szervezeted

 

 

Ezt akarod?

 

Nem?

 

 

A bőr az első védelmi vonalunk és 90%-ban képes és alkalmas a káros anyagok felszívására. A több éve ill. évtizede használt a nem természetes kozmetikumok alapanyagai, hatóanyagai, konzerválószerei, detergens, színező- és illatosító anyagai, valamint a gyártás során beléjük kerülő szennyező anyagok egyaránt okozhatnak nemkívánatos bőrtüneteket.
Az allergia kórósan fokozott reakciót jelent. Az allergiás reakciót kiváltó anyagot allergénnek nevezzük. Amikor a szervezet először találkozik az allergénnel, még nincs felkészülve az ellenanyag-termelésre, így nem alakulnak ki allergiás tünetek.

 

A második találkozásnál viszont már súlyos reakciók jöhetnek létre. Az allergiás reakciók általában az allergén behatolási helyén jönnek létre. A szem és bőr ahol a kozmetikumok, kenőcsök kontakt ekcémát okozhatnak. Allergén behatolási helyén a bőr erőteljes viszketéssel reagál és elkezdődik az ördögi kör. Az idetépő vakarózás elfajul és szinte észre sem veszed már apró hajszál repedések keletkeznek a bőrön. A vakarózástól a bőr irritációja tovább fokozódik így bőrpír, és duzzanat alakul ki. A bőrirritatív  idegen anyaggal való érintkezés során kifejlődő kontakt ekcéma súlyossága lehet egészen enyhe de lehet nagyon súlyos. A gyulladás eleinte csak a bőrrel való érintkezés helyére korlátozódik azonban később szétterjedhet mivel az idegtépő vakarózás előbb utóbb az egészséges bőrt is  irritálja. Ha meg tudsz szabadulni a kontakt ekcémát okozó kozmetikumtól a tünetek súlyossága enyhül, viszont sajnos a bőrhámlás és viszketés továbbra és fennállhat.

 

 

 

Cselekedj és válts vegyszermentes kozmetikumokra

 

 

Ha most elkezded, gyermekeid szervezete már nagy eséllyel nem telítődik vegyi anyagokkal és felnőtt korukra nem jelentkeznek náluk allergiás bőrreakciók. Igen ez örökíthető, nem tudtad? Kezd el használni a vegyszermentes tiszta kozmetikumokat és jól nézd meg a címkét.

Kozmetikai szempontból a szarurétegnek fontos feladata van. Védelmi szerepet tölt be a bőrön. Különösen a vegyi hatásokkal szemben nyújt védelmet. A keratin (vízben nem oldódó vázfehérje) élettani körülmények között hidratál. Hidratációját a vízmegkötő faktoroknak köszönheti. A szaruréteg felszínén bőrfelszíni emulzió, hidrofil lipid található. Az emulzió zsíros fázisát a bőr felszínre kerülő faggyú adja. Vizes fázisának kialakításában a verejték vesz részt. A bőrfelszíni emulzió zsíros fázisa adja a bőr lipoidköpenyét, a benne található zsírsavak és karbonsavak alkotják a bőr savköpenyét. A lipoid-, valamint a savköpeny a szervezet védelmét szolgálja.

 

 

 

A bőr védői: a lipidek

 

 

A bőr felső rétegeiben több helyen is találhatunk lipideket: ezek védik, óvják a bőrt, nemcsak a külső hatásoktól, de attól is, hogy nedvességet veszítsen, azaz kiszáradjon. Védő szerepet egyrészt a bőr felületén található faggyú tölt be, másrészt az úgynevezett epidermális lipidek, melyek a szarusejtek közötti összetartó erőt biztosítják. 

Amennyiben a lipidréteg sérül, a bőr szárazzá válik. A folyamat gyakran odáig fokozódik, hogy a száraz bőr pikkelyes lesz, berepedezik, viszketni kezd. Amennyiben ez a helyzet hosszabb ideig fennáll, az már a száraz bőr mélyebb rétegeire is hatással van: a dehidratált sejtek nehezebben működnek, a száraz bőr hajlamosabbá válik a fertőzésekre. A lipidréteg sérülésének következménye lehet gyulladás, bakteriális akné, atópiás dermatitisz vagy ekcéma. A bőr külseje is változáson mehet át: elmélyülhetnek az apróbb ráncok is, melyeknek megjelenése természetes, köszönhetően például a mimikának. 

 

 

De mit tegyek?

 


A lipidréteg megvédéséhez egyrészt óvnunk kell a bőrt a külső hatásoktól: a napfény, a szél vagy éppen a hideg levegő egyaránt sérüléseket okozhat benne. Szintén roncsolja a lipidréteget a nem megfelelően megválasztott arctisztító: ez ugyanis "kilúgozhatja" a lipideket a bőrből. Segítek, nézd csak mennyi ipari anyag található a kozmetikumaidban:

Kattints és olvass tovább a fellelhető  38 gyilkos vegyszerek listájáért, amelyek allergia, ekcéma de akár bőrrák kialakulásának kockázatát is növelhetik a mindennapi rutin során használt kozmetikumaidban:

https://www.dorkaszappan.hu/aktualitas-blog-2/bor-irritaciot-okozo-kozmetikumok

Engem inkább egyből  a vegyszermentes kozmetikumaid érdekelnek, mutasd:

https://www.dorkaszappan.hu/termekeink-85

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog

Keresés