Honlapunk, cookie-kat használ a felhasználóbarát megjelenés érdekében. Elfogadom
Menü

Lessünk be eleink fürdőszobájába!

2018. 08. 08. 00:00:00
Lessünk be eleink fürdőszobájába!

Szereted az illatos fürdőket? Akkor jó helyen jársz ahhoz, hogy elborzadj őseink fürdőkultúrájától, és hálát adj az égnek, hogy egy modern korban élhetsz.

 

A nép higiéniája

Ha hiszed, ha nem a középkor sötétsége a köznép fürdővizét is elérte. Egyrészt a bujaság melegágyát, és az ördög kezét látták benne, másrészt komolyan elhitték, hogy egy jó meleg fürdőtől betegségeket kaphatnak el. Aztán jött a pestis és a szifiliszjárvány, és elkezdtek hinni a fürdés betegséget elűző erejében.

Amikor a szegények is elkezdhettek fürdeni, akkor ugyan egy kádnyi vízben (amit vízvezeték híján patakból, folyóból merítettek) tisztálkodott meg egymás után az egész család, de számukra ez is fenséges időtöltés és rítus volt, amit majdnem biztos, hogy nem engedhettek meg maguknak minden nap.

 

Királyi fürdőkádban ülve

 

A nemesek és a királyok abban a szerencsés helyzetben voltak, hogy már saját szobában áldozhattak a pancsolás oltárán, és kihagyhatták a fürdőházba való látogatást. Ám még ennek ellenére sem szeretett mindenki fürdeni, I. Erzsébet például csak havonta egyszer vette rá magát. Amikor pedig divat lett a mosdatlanság, akkor XIV. Lajos, a Napkirály azzal dicsekedett, hogy alig fürdik. Igaza volt, életében csak kétszer jutott el a fürdőkádig. Egy kis érdekesség, hogy akkoriban a kádak fából készültek, és lepedőkkel kellett kibélelni, hogy ne menjen szálka a testükbe.

Egyébként amikor már divatba jött a fürdés, akkor sem elsősorban a tisztálkodási rész érdekelte őket, hanem a lehetséges gyógyhatása. A kádat a 17-18. század tudósai gyógyászati segédeszközként használták csupán. A Secreta Secretorum című latin nyelvű 12. századi tanulmány szerint a fürdés megkönnyíti az emésztést.

 

Te szeretsz fürdeni? Akkor dobd fel a hangulatod egy forró kád fürdővel.

Ha unod már a tusfürdőt, válassz egy igazi különlegességet, pezsgő fürdőbombát.

 

Lazíts, kényeztesd magad egy nehéz nap végén fürdőbombás forró fürdővel. Kényezteti és ápolja a fáradt tested-lelked, és utána még testápolóra sem lesz szükséged. Vidám pezsgést kívánunk neked!

Tipp: a fürdőbombát a víz kiengedése után tedd csak a kádba.

További fürdőzést feldobó termékeinket itt találod.

Olvass tovább ez is érdekelhet: Eddig, hogyan mostál kezet? vagy Ez?: Ahogy szappanozol úgy szeretkezel.

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog

Keresés