Honlapunk, cookie-kat használ a felhasználóbarát megjelenés érdekében. Elfogadom
Menü

Serdülőkor és azok a fránya mitesszerek!

2015. 09. 24. 08:00:00
Serdülőkor és azok a fránya mitesszerek!

Nemrég olvastam egy cikket az acne nevű baktériumról amit megosztok veletek.

Miért is alakul a gyulladt bőr amelyektől nemcsak a tinik szenvednek.

Ebben a cikkben nagyon egyszerűen összeszedtük nektek.


Mi az acne?
Az acne a szőrtüszők és a faggyúmirigyek krónikus elváltozása. Ilyenkor a faggyúmirigyek kivezető nyílásai eldugulnak és kialakulnak a miteszerek, majd a pattanások.

A faggyúmirigyek a bőr középső rétegében (a dermisben) helyezkednek el, és vékony kivezető csövön keresztül vagy a bőr felszínére vagy a szőrtüszőkbe ürítik váladékukat, mely a bőrt a kiszáradástól védi.

Az acne nagyon gyakori bőrelváltozás, mely a serdülőkorban kezdődik. A serdülés megindulásával a szervezetben - a lányokéban is - fokozódik a férfi nemi hormonok (androgének) termelődése, mely a faggyúmirigyek működését is serkenti.

Hogyan alakul ki az acne?
Normális esetben a faggyúmirigyek által termelt olajos anyag vagy a szőrtüszőkön keresztül, vagy külön kivezető nyíláson át jut a bőr felszínére. A bőr felszínéről lehámló sejtek eldugíthatják ezeket a nyílásokat, ezzel a váladék pangását okozzák, ami viszont kedvez a Propioniobacterium acnes (P. acnes) nevű bőrbaktérium elszaporodásának. A faggyúmirigyekben elszaporodott P. acnes baktérium gyulladást okoz a mirigyek belsejében és azok közvetlen környezetében.

Az acne a következőképpen fejlődik:

1., a félig eldugult kivezető nyílások a miteszerek kialakulásához vezetnek (fekete, viasszerű),
2., a teljesen eldugult kivezető nyílások fehér bennékű és felszínű elváltozást okoznak,
3., a pangó váladékban elszaporodó baktériumok gyulladást okoznak, kialakítva ezzel a piros udvarral övezett, a felszínből kiemelkedő, fehér tetejű, piszkosszürke folyadékkal telt pattanásokat.
A begyulladt acnéból a bőr felszínére ürülő baktériumok a környező bőrterület további irritációját, és újabb pattanások kialakulását okozzák.
Az acne lehet felszínes vagy mélyre terjedő - ilyenkor a bőr mélyebb rétegei felé hatol a gyulladás, tályogot vagy furunkulust alakítva ki.

Mi okozza az acnét?
A serdülőkorban megemelkedett nemi hormon-szintek gyakran okoznak acnét. Ezen kívül acnét okozhat még:
- a menstruációs ciklussal együtt változó hormonszintek,
- bizonyos gyógyszerek (szteroidok, lítium, barbiturátok),
- a hajas fejbőrről az arcra kerülő zsír,
- bizonyos kozmetikumok,
- a bőr felszínét dörzsölő sisak, hátizsák vagy szűk gallér,
- környezeti tényezők (levegőszennyeződés, páradús környezet).
Az acne súlyosbítható a pattanások szakszerűtlen nyomkodásával. Az újabb kutatások kimutatták, hogy sem csokoládé vagy zsíros étel fogyasztása, sem a piszkos bőr nem okoz acnét.

Mik az acne tünetei?
Acne bárhol előfordulhat a testfelszínen, de ott a leggyakoribb, ahol sok a faggyúmirigy:
- arc,
- mellkas,
- a hát felső része,
- váll,
- nyak.
A leggyakoribb tünetek a fekete vagy fehér tetejű miteszerek, és az időnként fájdalmas, piros területtel körülvett, kiemelkedő pattanások vagy kisebb csomók. Az acne tünetei hasonlíthatnak más bőrbetegség tüneteihez, ezért mindig forduljon orvoshoz a betegség diagnosztizálásához.

Az acne kezelése:
A kezelés célja a hegesedés minimalizálása és a bőr kinézetének javítása. A kezelés mikéntjét az orvos a következők alapján dönti el:
- a gyermek kora és általános egészségi állapota,
- az acne súlyossága,
- a gyermek együttműködési készsége.
A kezelés helyi, vagy szisztémás (szájon keresztül bevett) gyógyszerek alkalmazásából áll.
Helyi készítmények az acne kezelésére:
- benzoil peroxid: fertőtlenítőszer, amely elpusztítja az acnét okozó baktériumokat (P. acnes)
- antibiotikumok: lassítják, vagy meggátolják a baktériumok szaporodását,
- tretinoin: az új miteszerek kialakulását gátolja.
Szisztémásan (szájon keresztül szedve) leggyakrabban antibiotikumokat alkalmaznak (clindamycin, erithromycin, doxyciclin). Súlyos acne miatt alkalmazható szájon keresztül az izotretinoin, ami a faggyúmirigyek méretét és működési ütemét csökkenti, és a betegek 90%-ban feltisztítja a bőrt. Ennek a készítménynek igen súlyos káros mellékhatásai lehetnek, ezért csak folytonos orvosi felügyelet mellett (időközönként vérvétellel is) adható, és csak szakorvos rendelheti.

Előfordulhat, hogy az acne enyhe lefolyású ilyenkor segíthet egy enyhe szappan is, melyet reggel és este használsz. Webáruházunkban a kékagyaggal készül Harmatos levendulamező szappan is remek arctisztító szappan. Mindamellett, hogy a gyógytea levendula főzttel készítjük a benne található levendula illóolaja titsztítja a bőrt és ezáltal elpusztítja az acne baktériumokat. A szappan kékagyaggal készült tisztítja revitalizálja bőröd.

Használj Harmatos levendulamező szappant a gyógyszeres kiegészítés mellé vagy akár helyettesítéseként. Előtt azonban mindenképp konzutálj bőrgyógyászoddal.

cikk forrás: házipatika.com

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog

Keresés