Honlapunk, cookie-kat használ a felhasználóbarát megjelenés érdekében. Elfogadom
Menü

Miért vagyok totálisan kiakadva a kecsketejporral készített "kecsketejesnek" nevezett szappanokra?

Laurencsik Zsuzsanna
2017. 02. 22. 00:00:00
Miért vagyok totálisan kiakadva a kecsketejporral készített "kecsketejesnek" nevezett szappanokra?

Életed első kecsketejes vegyszermentes szappanja? Ne ülj fel minden „kecsketejesnek” nevezett szappannak. Miért jobb a bőrödnek friss kecsketejjel készített szappanokat használni, mint kecsketejporral?

Szerinted a kecsketejporral készült szappant nevezhetjük kecsketejes szappannak?

.Avagy miért jobb a bőrödnek friss kecsketejjel készített szappanokat használni, mint kecsketejporral készült társaikat?

Egy kis bevezetés:

A hidegeljárással készült kecsketejes szappanok esetében is a szappankészítés alapanyagának 3 fő összetevője van.

1., Lúg fázis (elszappanosodik az olajokkal és a kecsketejjel, alkáli sókká és glicerinné, szappanná alakul a szappan érése során, ezért a késztermékben már nem lesz jelen.)

2., Zsírok és olajok fázisa

Rendkívül sok olaj és zsír létezik.  Ha organikus hidegen sajtolt olajokat, zsírokat használnak a gyártók a kecsketejes szappan készítése során igazán nagy tudatosságra vall.

Előfordulnak azonban olyan esetek, amikor természetesen nagyon tudatosan és igényesen készítenek kecsketej szappant, de pl. csak bio alapanyagokból. Azonban az olajkísérők sorsa kecsketejes szappankészítéskor változhat. A bio olajok vagy organikus olajok, zsírok abban különböznek a finomított társaiktól, hogy bennük sokkal több az értékes tápanyag és összetevő. Ezek egy része a hidegeljárásos kecsketejes szappan készítése során megmarad, más része viszont szétbomlik.

Nézzük csak sorban mit is tartalmaznak az organikus vagy bio olajok, zsírok:

  • szabad zsírsavak
  • szénhidrogének (szkvalének)
  • fitoszterinek(koleszterinek)
  • polifenolok
  • karotinoidok
  • vitaminok
  • foszfatidok

A szabad zsírsavak szappanná alakulnak, míg a szénhidrogének nem változnak meg csak kismértékben így jótékony hatásuk a kecsketejes szappanban is érezhető lesz. A fitoszterinek nagyon fontos összetevői az olajoknak. Közvetlenül a bőrbe beépülve szilárdítják azt, és erősítik a védőrétegét. A koleszterinek főleg észter formájában vannak jelen a szappanban, ami természetesen elbomlik a kecsketejes szappankészítés során, de az alapváz sértetlen marad, így jótékony hatása megmarad a kész szappanban is.A polifenolok kevesen vannak, és ők főleg cseranyagok, lignánok és flavonoidok. koncentrációjuk a finomítatlan olajokban 0-0,5 %. Ők azok akik minden valószínűség szerint elbomlanak a lúgos elszappanosításkor.Ugyan nem polifenol, de elszappanosodó anyag a gyulladáscsökkentő allantoin is, ami a finomítatlan sheavaj fő hatóanyaga.A vitaminok nagy része változatlan marad.

A finomítatlan olajok hatóanyagok nagy része változás nélkül, vagy ártalmatlan változással vészeli át a lúgos reakciót a kecsketejes szappan készítése során.

forrás:házikence tanoda

És most elérkeztünk a lényeghez a folyadék fázishoz amely a kecsketejes szappan 3. fő összetevője.

3., Folyadékfázis:

A kecsketejes szappan attól kecsketejes szappan, hogy a folyadékfázisban a folyadék, ami lehet akár tisztított víz, gyümölcslevek, gyógytea főzet ebben az esetben kecsketejjel helyettesítjük.

A folyadékfázist - ami a teljes receptúra akár 36 %-a is lehet- a kecsketejes szappan készítése során teljes mértékben friss kecsketejjel készül.  

Lássuk csak miért is előnyös a friss kecsketej használata a kecsketejes szappan készítése során:

A kecsketej sok szempontból különleges. Nemcsak Kleopátra, hanem Néró felesége Poppea és Sissi királynénk is előszeretettel használta és váltott kecsketejfürdőt. Nyilván ők már tudták, hogy a kecsketej jótékony a bőrnek, hiszen az emberi bőrrel rokon anyagokat tartalmaz, ráadásul az összetevők már az emberi test hőfokán behatolnak a szervezetbe és kifejtik jótékony hatásukat.  A bársonyos bőr titka lehet. Bőrgyógyászati vizsgálatok igazolják, hogy a kecsketejjel készült szappanoknak jótékony hatása van az olyan bőrbetegségekre, mint a pikkelysömör, ekcéma vagy neurodermatitisz. A kecsketej ugyanis nagyon kevés allergén anyagot tartalmaz a tehéntejhez képest.

A kecsketej fő összetevői, melyek bőrre gyakorolt jótékony hatásai ismertek:

Alfa Hydroxy savak:A savak azért olyan hatásosak, mert lebontják azokat a kötéseket, melyek az elhalt és egyébként is lehámló bőrsejteket egyben tartják. A tejsav kíméletesen segíti a bőr felszínéről eltávolítani az elhalt hámsejteket.

Vitaminok:Különösen magas A-vitaminban, mely a sérült bőrsejtek kijavításához szükséges. Orvosi tanulmányok azt mutatják, hogy az A-vitamint tartalmazó kozmetikumok csökkentik a finom vonalakat és a ráncok láthatóságát, kézben tartják az akne állapotát. A víz alapú pipere szappanokat jobb estben mesterséges A-vitaminnal dúsítják.

Zsírok:A minőségi kecsketejes szappanok fontos részei a zsírmolekulák. A kecsketej krémtartalma segíti a kecsketej szappan hidratáló hatását. Nagyon sok ember szenved a száraz bőr tüneteitől, különösen a téli hónapokban. Ezért nagyon fontos a szappan minősége. A kecsketej szappan nem szárítja ki a bőrt.

Ásványi anyagok:A kecsketej a bőr számára nagyon fontos ásványi anyagot a szelént tartalmazza. A szelén fontos a bőrdaganat megelőzésében. A szelén megelőzheti a túlzott napfényen tartózkodás következtében kialakuló bőrkárosodás mértékét. Bár vizes szappanokban is vannak ásványi anyagok (kalcium, nátrium vagy vas) (a csapvíz általános összetevői), azok semmilyen előnyt nem biztosítanak a bőr számára.

A kecsketej hozzávetőlegesen 30 % zsírtartalommal rendelkezik és 25 % fehérjetartalommal Az ásványi anyagok közül a legfontosabbak a kalcium, nátrium, foszfor, magnézium, cink. A nyomelemek közül a szelén a réz és a jód. A vitaminok közül az A, B C, D, E.

A kecsketejes szappan készítése során a folyadékfázist teljes mértékben friss de fagyasztott kecsketejjel végezik a gondos gyártók.  Miért is kell lefagyasztani? Mint tudjuk, a kecsketej rengeteg fehérjét tartalmaz, ami a lúggal el kell, hogy reagáljon. A reakció során rendkívül nagy hő is felszabadulhat, ami akár 70-80 C0 is lehet. Azonban ha ez bekövetkezik a kecsketejben lévő értékes, tápanyagok többek között a fehérjék szerkezete károsodik, irreverzibilis- visszafordíthatatlan-folyamatban kicsapódik és tönkremegy. A folyamat nem visszafordítható. Ezt onnan is tudják a gyártók, hogy a lúggal kevert kecsketej legrosszabb esetben narancssárga lesz és nagyon élénk ammóniaszaga. H ez bekövetkezik a kecsketejes szappant nem érdemes már elkészíteni.

Azonban ha a kecsketejes vegyszermentes szappan készítése előtt lefagyasztjuk a kecsketejet a reakció maximum 35-40 C fokig játszódik le így az értékes fehérjék nem csapódnak ki és a tejben található hasznos ásványi anyagok, enzimek és vitaminok megmaradnak.

Amikor megvásárolsz egy „ún” kecsketejes szappant a címkén kötelező feltüntetni az összetevők listáját. Biztosan te is észrevetted már, hogy sok esetben kecsketejport tartalmaz a kecsketejes szappan a címkén feltüntetve. Ez bizony azt jelenti, hogy nem friss kecsketejjel készült.

Most azt gondolod, de az miért baj, hogy egy szappan nem friss kecsketejjel készült, hanem csak kecsketejporral? Ugye?

Lényegében a kecsketejpor koncentráltan tartalmazza ugyanazokat az értékes bőrnek jótékony alapanyagokat. Igen ez tényleg így van. A kecsketej 90%-a víz. A kecsketejpor gyártása során a tej megőrzi vitamin és ásványi anyagtartalmát is közel 3%-ra csökkentett víztartalom mellett. Ez azt jelenti, hogy ha vízzel hígítod közel hasonló terméket-kecsketejet kapsz.

A kecsketejes szappan készítése során viszont kétféleképpen kerülhet a szappanba a kecsketej. Vagy visszahígítva folyékony fázisban vagy pedig a por formájában.

De Akkor mi is a kecsketejporral a  probléma?

  •  Ha visszahígítják, a gyártók már nem tartalmaz annyi értékes tápanyagot a kecsketejes szappan. Akkor inkább már érdemes a fagyasztott friss kecsketejet használni.
  • Abban az esetben, ha kecsketejpor alakjában kerül a szappanban a pudingfázisba a kecsketejes szappan nem fog tartalmazni akkora %-ban kecsketejet és természetesen annak értékes bőrvédő anyagait, mintha fagyasztott folyadékfázisban került volna a szappanba
  • Ha por formájában kerül a kecsketejes szappanba a lúg tönkreteszi a értékes összetevőit így a tényleges bőrvédő hatását már nem tudja kifejteni.

Ne tévesszen meg a kecsketejporral készült szappanok esetében nem olyan hatékony a bőrre gyakorolt hatása a szappannak, mint a friss kecsketejes szappanok esetében.

Azonban mégse írjuk le a kecsketejport, hiszen más esetekben, mint például a fürdőbomba készítésnél nem lehet kecsketejet frissen a bombába tenni, mert a vízzel reagálni fog a szódabikarbóna és a citromsav így fizikai lehetetlenség a fürdőgolyó elkészítése.

Nos, te melyik szappant választanád mindezek után? Ugye, hogy a friss kecsketejjel készült szappant. Persze csak ha vegyszermentes. :-)

Mi pontosan tudjuk, hogy csak a friss kecsketejjel készült szappan az igazi kecsketejes szappan. Éppen ezért minden termékünket a szappanok esetében friss kecsketejjel készítjük

vegyszermentes kecsketejes szép hetet!

Laurencsik Zsuzsanna

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog

Keresés