Honlapunk, cookie-kat használ a felhasználóbarát megjelenés érdekében. Elfogadom
Menü

Ezt minden tudatos anyukának és tinédzsernek tudnia kell a pattanásról

Laurencsik Zsuzsanna
2019. 02. 01. 00:00:00
Ezt minden tudatos anyukának és tinédzsernek tudnia kell a pattanásról

Pattanás. A tinédzserek rémálma. A kiskamasz lányok ágy alatt lakó mumusa. Az a bőrprobléma, amely az anyukák életét is megkeseríti: hiába próbál segíteni gyermekének mindenféle kencével és tonikkal, mégis egyre több pattanással kell megbirkóznia.

Mi áll ennek hátterében?

Milyen hibákat követnek el a tinédzserek?

Mit csinálnak rosszul a szülők?

Pattanásból kráter

Tiniként a szerencsés lányok közé tartoztam, mert csak néha kellett csatáznom a pattanásokkal. Persze, mint mindenki másnak, nekem is voltak csodaszereim: a nyomkodás, a tonikos fertőtlenítés, a fogkrém és egyéb szájhagyomány útján terjedő megoldások. De!

Tisztán emlékszem, hogy amikor kijött az orromra egy óriási pattanás, amelyet az állandó piszkálással és nyomkodással olyan kráterré alakítottam, hogy a seb csak több hét után forrt be. Pedig, ha nem nyúzom folyton, lehet, visszahúzódott volna magától is.

 

A lényeg: mindenkinek vannak ilyen és ehhez hasonló történetei – nemcsak a tiniévekre visszaemlékezve, hanem a jelenben, anyaként.

 

Tehát ma is hasonló problémákkal küzdök, csak éppen Dorka kislányommal. Ő már tini, tizenhárom éves (Jézusom! Már tizenhárom!). Szerencséjére azonban van egy tudatos, tapasztalt és határozott anyukája, aki segít a legbrutálisabb tinédzserhibák leküzdésében.

 

 

A pattanás ellen elkövetett merényletek

 

 

Ebben a korban, mint amiben Dorka is van, a kislányok érése már megkezdődött. Ellentétben a fiúkkal, akik ezekkel a problémákkal körülbelül csak 15-16 éves korban, a 8. osztály körül szembesülnek.

 

Mivel a legtöbben nincsenek felvilágosítva arcápolásból, hibát hibára halmoznak

 

– főleg, ha kétségbeesetten próbálják eltüntetni a pattanásokat.

 

1. hiba: nem elég a tiszta víz!

 

Ha kimarad a reggeli arcmosás, az súlyos hiba! De, még ha tiszta vízzel át is öblítik, még az is kevés; nem hozza le az éjszaka keletkezett, elhalt hámsejteket és a kiválasztott, felesleges zsírt sem.

Gondolj bele anyukaként vagy akár tinédzserként, hogy erre a hámsejtes, zsíros arcra felviszed még a sminket, ami teljesen eltömíti a pórusokat, tehát már meg is ágyaztál a pattanásoknak.

És mi történik?

Beletenyerelsz az ördögi körbe: kijött a pattanás, gyorsan nyomjuk ki, húha, mekkora kráter lett a helyén, alapozzuk le! Érted? Ráadásul a seb nehezebben gyógyul, nyoma marad, tehát még több alapozót kensz rá.

 

2. hiba: a smink és a pattanás

 

Vannak szülők, akik már rég megengedik a kislányuknak a smink használatát. Én még nem engedem meg Dorkának, mert tudom, hogy nem lélegzik a bőre megfelelően. Még akkor sem, ha ásványi anyagokkal dúsított sminket használ.

 

Megtanítottam neki, hogy ne szégyellje amiatt magát, hogy lett néhány pattanása. Hiszen gyönyörű, fehér, porcelánbőre van.

 

Megbeszéltük, hogy amíg lehet, tartózkodjon a sminktől. Majd, amikor már egyre többet akar sminkelni, együtt fogjuk kiválasztani őket, így biztosan tudom, hogy a lehető legtermészetesebb és legtisztább termékeket használja.

Sokan a kortársai közül a sminket még este sem mossák le a bőrükről, így egyáltalán nem tud lélegezni!

 

3. hiba: tonik

 

Persze Dorka is nyomkodja magát, viszont a kortársaival ellentétben, ő nem használ tonikot. A tonik ugyanis tele van alkohollal, ami természetesen lefertőtlenít és összehúzza a pórusokat, viszont kiszárítja a bőrt!

Ő ehelyett szappannal mossa meg az arcát minden este. Olyan szappannal, ami nemcsak eltávolítja a piszkot, a port és a napközben keletkezett szennyeződéseket, hanem táplálja is a bőrét.

Rávezettem arra, hogy a napi rutinba tartozzon bele az arc alapos tisztítása, de nem kiszárítása! Egy természetes alapú tápláló szappan lehetővé teszi, hogy éjszaka a bőr regenerálódjon.

 

4. hiba: mindent azonnal

 

Tudjátok, mi az őrült nagy probléma még? A mai felgyorsult világban a gyerekek anyagiassá válnak, és mindent azonnal el akarnak érni.

Így akarják eltüntetni a pattanásokat is: most rögtön!

De ez nem megy… A szép és egészséges bőrt karban kell tartani, kellő időt ráfordítva, a megfelelő termékekkel.

 

5. hiba: csipsz és kóla

 

A gyerekek rengeteg csipszet esznek, kólát isznak, ezért a bőrük is pattanásosabb. Én mindig saját magam készítem el a szendvicset a gyerekeknek – reggelire és uzsonnára is. Figyelek rá, hogy változatosan étkeztessem őket.

 

 

Aduász a pattanások ellen

Tapasztalt mérnökként és anyukaként pontosan tudom, mi kell a lányom bőrének. Ezért készítettük el a „ Tavaszi megújulás" csomagunkat amely egy természetes megoldás lehet a  bőrápolás pattanások, aknék ellen” elnevezésű csomagunkat.

Hidd el, ha egy kis napfény és a megfelelő tisztítás 2-3 nap alatt is képes helyretenni a pattanásokat.

 

Szeretném természetes módon meglepni gyermekem!

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog

Keresés