Honlapunk, cookie-kat használ a felhasználóbarát megjelenés érdekében. Elfogadom
Menü

Turbózd fel az agyad!

Laurencsik Zsuzsanna
2015. 05. 25. 19:12:32

A legjobb agykaja: avagy egy okos vásárlási tipp

Hogyan használj minőségi olajat, miért szükséges óvatosan bánni vele a sütés-főzés során, és hogy kerüljük el a hamisított olíva olajat?  Nos, mindezekről szó lesz ebben a kis cikkben. Amikor a végér érsz, kedves olvasó el fogsz csodálkozni, mint ahogy én is.

Így közel majdnem negyven éves fejjel alig öt éve ismerkedtem meg többek között az olíva olajjal és igazából most kezdem felfedezni az ízek világában és alkalmazni a konyhámban. Alaposan megismertem ennek a csodálatos olajnak a tulajdonságait miért is olyan nemes és miben rejlik az ereje.

 

Az olívaolaj számos olyan jótékony hatású összetevőt tartalmaz, amely rendkívül jó hatással vannak az általános egészségi állapotodra és az agyműködésre.Az Olíva olaj a világon az egyik legegészségesebb olajai közé tartozik. A mediterrán régió lakosai köztudottan az egyik leghosszabb átlagéletkorral rendelkeznek. Nagyon fontos kiegészítője a mediterrán konyha diétásai számára. Sokak szerint az olíva olaj fogyasztása a legegészségesebb módja a szervezeted fittségének és hosszú éltének megőrzésére.

Az Olíva olaj igazolt előnyei közé tartozik, hogy az immunrendszert erősíti, növeli a csontsűrűséget, megelőzi a szívbetegségeket, és csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Minden jel arra utal, hogy az Olíva olajjelentős szerepet tölt be az agyad táplálásában.

Nézzük csak meg. hogy hogyan is táplálja és tartja mentálisan frissen az elméd az olíva?

(Először is engedd meg, hogy segítsek abban, hogyan is válassz okosan olíva olajat.)

1., Az olíva olaj nagy százalékban tartalmaz az agyat védő antioxidánsokat.

Az agyunk különösen sebezhető az oxidációs folyamatok során felhalmozódott szabad gyökök károsító hatásától.

Ha láttál már valaha egy félbevágott almát vagy egy öreg autót Te is tapasztaltad milyen gyorsan dolgozik az oxidáció!

Ugyanez a folyamat nagyon hasonlóan zajlik le az agysejtjeinkben is. Az olíva jótékony hatása az antioxidánsaiban rejlik, amely agyvédő funkciót tölt be. Az antioxidáns formula fokozza, serkenti az agyi működést és az egyéb agyi funkciókat.

Az olíva különösen magas antioxidánsokban úgymint a Polyfenolok. Több, mint 30 fenolos vegyületet tartalmaz, amelyek hatásos szabadgyök fogók és antioxidánsok.

A polifenolok például abban is nagy szerepet játszanak, hogy az Olíva olaj az üvegben sokáig friss maradjon.

“Gary Williamson, a Leeds-i Egyetem munkatársa kutatásaiban átfogó adatokkal támasztotta alá, hogy a polifenolok csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Egy, a polifenoloknak az emberi szervezetre gyakorolt hatását vizsgáló analízis eredménye szerint például a polifenolok azáltal védik a szervezetet a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben, hogy csökkentik a koleszterin mennyiségét és a vérnyomást, valamint javítják az erek rugalmasságát, ami a szív- és érrendszeri betegségeknek is indikátora.


A polifenolok hatása függ a beviteli forrás (étel, ital) szerkezetétől, annak emészthetőségétől, „biológiai hozzáférhetőségétől”, illetve attól is, hogyan alakul át a szervezetben.

Az olívát is jótékony hatású élelmiszernek tartják magas lipid- (egyszeresen telítetlen zsírsav-) és polifenol-tartalma miatt. Humán vizsgálatokban az olíva polifenoljai előnyösen csökkentették a vérplazma LDL-koleszterin szintjét és javították lipid-összetételét. Az olíva-polifenolok gyulladásgátló hatása csökkenti az ízületi gyulladás (arthritis) kellemetlenségeit is. Az olíva polifenoljairól azonban tudnunk kell azt is, hogy vízoldékonyságuknak köszönhetően nagy részük elvész az olívaolaj és az étkezésre szánt olajbogyó előállítása során.”

forrás:patikamagazin

2., Az olíva olaj magas esszenciális vitaminokban úgymint a az E és K Vitamin.

Az E vitaminról tudjuk, hogy segíti megelőzni a mentális leépülést az idősebb korban valamint különösen olyan vitaminnal együtt min t a C-vitamin segítenek megőrizni a jó emlékező képességet, memóriát is. Szignifikánsan csökkenti az időskori demencia és Alzheimer kór kialakulásának kockázatát.

Fontos, hogy mindig kiváló minőségű extra szűz olíva olajat vásárolj!

3., Hatékony antioxidáns a szabad gyökök ellen véd meg. Ha esetlegesen a K vitamin beviteled nem ideális könnyen pótolhatod az olíva olaj napi egy kávéskanál fogyasztásával, hiszen rengeteg benne a K vitamin. A K vitamin legfőképpen a zöld növényi zöldségekben lelhető fel. A vitamin szintén segít, hogy az évek múlásával éles maradjon az elméd és segíti az agysejtek közötti neuronok átadási sebességét.

Emlékszel arra, hogy esetleg nehezen jutnak eszedbe szavak?  Én sajnos gyakran küzdök azzal, ha volt diákkori osztálytársaim vagy évfolyamtársaim fényképét látom, erőteljesen gondolkodnom kell a nevükön. J Te is így vagy ezzel akkor már most jobb lesz, ha elkezded az olíva olajat szedni! Nos, a K vitamin képessé tesz arra, hogy növeld az emlékező képességed. A K vitamin fontos szerepet játszik az Alzheimer kór megelőzésében.

4., Az olíva olaj csökkenti a depresszió kialakulásának kockázatát.

A standard American Diet által elkészített felmérés szerint a legtöbb egészségtelen transzzsírt a gyors ételek, feldolgozott élelmiszerek és a növényi olajok közül a repce, napraforgó és a szója, tartalmazza.

Amikor a tesztben résztvevők kicserélték az egészségtelen növényi olajokat olíva olajjal a depresszió kockázata is majdnem 50% alatt volt.

A kutatások azt mutatják, hogy a transzsírokat tartalmazó ételek és az azt fogyasztó személyeknél a depresszió kockázata magasabb volt.

5.,Az olíva jótékony hatással van és fokozza  az agyi sejtek működését és a sejtek közötti információ áramlást valamint az agyi idegek gyarapodását.

Az idegrendszeri kötegek növekedésével elősegítjük az érzőideg sejtek állapotának javulását, amelynek fontos feladata az olyan információk továbbítása min t a látvány és a hang.

6.,Ha már ittál nyers olíva olajat biztosan érezted már, hogy az olaj erőtejesen csípi torkod. Ezt az oleocanthal nevű vegyület okozza, amely szintén jelentős az előrehaladott Alzheimer kór lassításában.

Hogyan válassz legjobb olajat?

Az olívaolaját az olíva fa  ( Olea europae) terméséből nyerik amely a mediterrán vidéken terem immáron 5000 éve.

Az ókori görögök „Folyékony aranynak” is nevezik. Az ókori Görögök akár kézlevágással is büntették azt, aki csak egy olajágat vágott is le.

Jelenleg a világ számos országában: Ausztrália, Kína, Dél Amerika, és Egyesült Államokban is termesztik, de a 98 %-ot a termelésnek még mindig a Mediterrán régió adja!

Hogyan készül az extra szűz olíva olaj?

Tradicionálisan mely évszázadok óta nem változik. A leszüretelt bogyókat a centrifugális erő segítségével préselik szét és így nyerik ki belőlük hideg sajtolással az olajat. Ma már korszerűen rozsdamentes acél tartályokba és nem kőedényekbe  J.

Az olivolaj kinyerésének 4 fázisa van.

Az első fázis nem alkalmas emberi fogyasztásra. ezt inkább szappankészítésre használják. A legmagasabb szint az extra szűz olívaolaj, amelyet a hideg sajtolás során 30 ° C fok alatt sajtolnak i a termésből.

Az extra szűz olíva olaj esetében minőségi követelmény az alacsony savtartalom és a kiváló íz.

Néhány tipp, hogyan válassz kiváló minőségi olajakat.

  • Mindig extra szűz olíva olajat vásárolj.
  • A fény előidézheti az oxidációt ezért mindig sötét üveges olíva olajat válassz.
  • H az üvegen a következő szavak is szerepelnek: light, extra light vagy pure az azt jelenti nem jó üzletet kötöttél.

( Light: csak ízében könnyebb a kalóriákban nem.)

  • Figyelj a lejárati időre az idősebb olíva olaj kevesebb polifenolt tartalmaz és több szabad gyök szabadult fel benne. Az idősebb olíva olaj kevesebb polifenolt tartalmaz.
  • Néhány olíva olaj variáció több polifenolt tartalmaz, mint: Coratina, Conicabra, Koroneiki, Moraiolo,

Néhány jó tanács:

  • Míg azt mondják a bor annál jobb minél régibb, az olíva olajról ugyanez nem mondható el. Az olívát felbontás után minél hamarabb fogyaszd el!
  • A még fel nem nyitott üveget tartsd hűvös sötét helyen így akár 2 évig is megőrizheted jó állapotát
  • Miután kibontottad tartsd távol a melegtől és fénytől, de ne tartsd a hűtőben!
  • Biztosan hallottál már róla, hogy az olívát nem ajánlják főzésre, mert tönkremegy. de a legutolsó kutatások szerint ez nem állja meg a helyét. Gondolj csak bele a Mediterrán vidék emberei évszázadok óta ezt használják főzésre és az egyik legmagasabb átlagéletkorral rendelkeznek!
  • Biztosan hallottál már egy olyan ellenőrzésről, hogy hűtő teszt. Azt hogy mennyire „eredeti” extra szűz olíva olajat vásároltál le tudod ellenőrizni ezzel a teszttel. Nem kell mást tenned, mint betenni a hűtőbe. Ha teljesen megkeményedik, és nem tudod az üvegből kiönteni akkor tuti jó az olaj és vedd máskor is ezt! ( Ne izgulj szoba hőmérsékleten visszanyeri olaj formáját!) Ha viszont folyékony marad, sajnos kevert olajat kaptál, melyet más pl.: napraforgó  vagy  repce olajjal együtt kerültek forgalomba. 

Képek forrása:life, magazin, 

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog

Keresés